Vijesti / Tarot

LIKOVI SVEĆENIKA NA KARTAMA

Vrste tarota

Vrste tarota
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: BURGESSYACHTS.COM

Wikipedia4.1.2020

Postoji više različitih stilova karata, a najrašireniji su egipatski, francuski i ciganski, jer su najbliži izvornim kartama. Pogledajte koji tarot se Vama osobno najviše sviđa i koji bi odgovarao najviše Vašim potrebama.

Razlikuju se tri osnovna kupa karata. Prvi među njima je klasični tarot. Najvažniji klasični kupovi karata su: stari firentinski minchiate nepoznatog autora i datuma nastanka gdje su prikazani klasični prikazi te znakovi zodijaka, vatre, vode i drugo. Manatijev tarot iz 1465. godine, stari sicilijanski tarot koji se sastoji od 50 karata raspoređenih u 5 skupina. Tarot de Marseille nastao tijekom 18. stoljeća, te je ujedno i jedan od najizvornijih tarot špilova. Stari švicarski tarot u kojem su likovi svećenika na kartama zamjenjeni drugim simbolima. To se radilo namjerno jer crkva nije dozvoljavala da se njihovo vodstvo prikazuje na kartama. Gringonneurov tarot, iako se smatra kako je autor ovih karata Jacques Gringonneur, francuski astrolog, točno vrijeme nastanka je nepoznato. Ove karte su pohranjene u francuskoj Narodnoj biblioteci.

FOTOGRAFIJA: WIKIPEDIA

Drugi kup karata je privatizirani špil. Od privatiziranih špilova izdvajaju se: "Mea Vita tarot", Viscontijev tarot što ga je početkom 15. stoljeća oslikao talijanski slikar Bonifacio Bembo. Na ovim kartama su oslikani i članovi obitelji Visconti. Tarot karte Salvadora Dalija u kojemu je on sam sebe oslikao na prvoj karti.

FOTOGRAFIJA: ETSYSTATIC.COM

Treći kup je okultni tarot. Najveći broj špilova tarota pripada kategoriji okultnih špilova, među kojima se izdvajaju: Etteillin tarot (egipatsko-ciganski) objavljen 1783. godine, objavio ga je francuski frizer Alliettea. Tarot Zlatne zore, tarot Arthura Edwarda Waitea iz 1910. godine i Crowleyjev tarot.

OSTALI ČLANCI

Život Anne Marie Lenormand

NADNARAVNE MOĆI

Život Anne Marie Lenormand

Predviđala je budućnost mnogim poznatim osobama, među kojima su carica Josephine, Marat, Robespierre, St-Just Zar i Aleksandar.

Tarot i mogućnosti

POEZIJA

Tarot i mogućnosti

Proricanje sudbine podrazumijeva postavljanje pitanja i dobivanje odgovora o događajima u budućnosti.

Sve što trebate znati o Tarotu

TAROT

Sve što trebate znati o Tarotu

Ukratko smo Vam saželi najbitnije što trebate znati o Tarotu, njegovom nastanku, kako se razvijala tehnika gledanja te što pomoću njega možemo saznati. Evo što sigurno niste znali;

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se