Forum / Astrologija

Astrologija
Astrologija

Statistike: 191 teme, 15286 poruke

Najnovije teme:Radi li netko ovdje uopće?

Aktuelna tema:Igre na sreću

Posljednja poruka:Rosario2210, nedelja, 21.4.2024 / 13:06

TEMA

Autor teme:bubi28

Poruke:325

Pregleda:20522

bubi28bez kartona

bubi28

37 god.

Beograd

Serbia

Nivo: Iskusan forumaš / 907 postovi

Objavljeno: sreda, 15.6.2016 / 17:48 Izmjenjeno: sreda, 15.6.2016 / 17:49

Tema: Profekcije

Profekcija je tehnika koja se koristila i u antičko doba, posebno u srednjem veku, dok je već u doba renesanse počela sve manje, da se koristi da bismo danas imali veoma malo tekstova koji se odnose na ovu tehniku. Ova tehnika je veoma jednostavna za svakodnevnu upotrebu i ima neke prednosti u odnosu na druge prognostičke tehnike jer samo na osnovu natalne karte možemo prognozirati događaje u okviru delova dana.
Prognostička tehnika koja je zasnovana na logici 30 stepeni – 1 jedna godina (1 znak – 1 godina) zove se profekcija i može se (kao i direkcija – 1 stepen 1 godina) primeniti na bilo koju planetu, kuću, Ascendent.
Potrebno je samo da natalni horoskop prebacimo iz Plasidus sistema u sistem jednakih kuća, da bi svaka kuća imala podjednak broj stepeni. Sistem jednakih kuća potreban je samo radi lakšeg gledanja, a u osnovi to možemo i u okviru Plasidus sistema ukoliko sami zanemarimo činjenicu da su kuće nejednake već ih vizuelno svedemo na jednake.
Profekcija Ascendenta za recimo 30 godinu podrazumeva pomeranje Ascendenta 30 znakova unapred. Ova tehnika podseća na tehniku Jupiterovog povratka gde je jedna kuća predstavljala jednu godinu u okviru ciklusa od 12 godina. U osnovi, profekcija i jeste zasnovana na Jupiterovom povratku – na logici da je jedan znak jednak jednoj godini.
Odbrojavanje otpočinjemo naravno od Ascendenta, s tim što postoje različita mišljenja u vezi toga šta predstavlja sam Asc.
Postoje dve škole, dva pravca u astrologiji u periodu od antike do srednjeg veka, koje imaju različito mišljenje u odnosu na to koja kuća predstavlja period od rođenja do prvog rođendana, a jedno od njih ćemo u okviru našeg izučavanja koristiti.

Prvi pravac koristi Asc kao trenutak rođenja, pa u skladu s tim, vrh druge kuće predstavlja prvi rođendan.
U okviru druge škole Ascendent ne predstavlja rođenje već predstavlja prvi rođendan i početak druge godine života – ovaj sistem ćemo koristiti u našem izučavanju, a zasnovan je na verovanju da je prvih godinu dana života (kao i u harmonicima) ’’probno vreme’’ i da tek prvi Solarni povratak podrazumeva da su sve planete u horoskopu oživljene tranzitom Sunca preko njih. Stoga je u samoj tački Ascendenta sadržana cela prva godina života kao i rođenje, i stoga prvoj godini ne pripada ni jedna kuća.
Drugi rođendan i početak treće godine je vrh druge kuće (po sistemu jednakih kuća), nadalje, recimo, trinaesti rođendan, trinaesta profekcija, je ponovo Ascendent, 14. – druga kuća,...
25. punih godina - Ascendent, 37. punih godina – Ascendent,
49. punih godina – Ascendent
61. punih godina – Ascendent
73. punih godina – Ascendent...
Svaka kuća nam znakom koji je na vrhu, planetama u njoj i aspektima koje pravi vladar kuće, opisuje generalna dešavanja u toj godini. U osnovi prirodi perioda koji opisuje jedna kuća dodajemo i osnovnu prirodu kuće, pa ako je, na primer, u pitanju deveta kuća izvesno je da je natus u tom periodu usmeren na simboliku 9 – više putovanja, studiranje i sl. Ovome pridodajemo i osobine vladara kuće kao i njegovog dispozitora.
Sada bismo mogli pomisliti da je onda svaka dvanaesta godina ista jer svakih 12 godina se vraćamo na istu kuću, istog vladara i dispozitora. Međutim, i sama priroda kuće ima više značenja, kao i vladar kuće i njegov dispozitor što umnogome zavisi i od aspekata – pa se jedne godine dešava da je primarno naglašena jedna simbolika i određeni aspekt, a naredne dvanaeste godine nešto sasvim drugo u toj simbolici ili neki drugi aspekt vladara kuće, dispozitora vladara, ili pak planete u toj kući.
Sada se možemo zapitati kako da procenimo kada se šta od simbolike ispoljava u okviru ciklusa od 12 godina?
Kada ustanovimo da je neka godina po nečemu specifična, ili jednostavo želimo da procenimo prirodu određene godine, potrebno je da uradimo Solarni povratak za tu godinu i pogledamo kako je postavljena planeta koja je vladar profekcije, vladar te kuće – hronokrator (vladar vremena) – u samom solaru, neovisno od ostalih faktora u solaru (vladar Asc...).
Trebalo bi da nam ta planeta ukaže na glavna dešavanja u toj godini koja smo naslutili iz profekcije, a to je stoga što je profekcija sačinjena od ličnih hronokratora. Ukoliko je taj hronokrator sretno postavljen u solaru, onda je to godina koja je primarno obojena dobrim osobinama te planete u natalu. U meri u kojoj je loše postavljena ona će izvući ono što je loše u natalu (predstavljeno njom ili njenim dispozitorom). Ukoliko je, na primer, u natalu u trigonu sa Jupiterom i pritom u kvadratu sa Saturnom, a u pitanju je godina u kojoj je ona hronokrator (vladar kuće koja predstavlja tu godinu), i pritom je ona dobro postavljena u solaru sa serijom 9, izvesno je da je u pitanju godina primarno opisana natalnim trigonom Venere i Jupitera, a ne kvadratom od Saturna. Neka naredna, kada bude loše postavljena sa Saturnom, a ujedno ne bude podržana od serije 9, biće godina opisana natalnim kvadratom Venere i Saturna.
Pošto kuće najčešće obuhvataju dva znaka, potrebno je da posmatramo i kako je u solaru postavljen vladar drugog znaka jer će nam njegova postavka ukazati na kasnija dešavanja u toku te godine. Kako se profekcija pomera tako se menja i vladar vremena. Profekcija se pomera 2,5 stepena mesečno jer prelazi 30 stepeni godišnje. Ukoliko je, na primer, vrh kuće koju posmatramo na 20° za 4 meseca preći će na 0°, i vladar tog period (2/3 godine) biće i i njih je potrebno posmatrati i u natalu i u solaru.
Profekcija se uvek kombinuje sa Solarnim povratkom, ali nikada ne posmatramo hronokratore samo u solaru, već primarno u natalu, jer te planete u natalu mogu imati više aspekata, a nama će solar ukazati koji od tih aspekata se tada ispoljava.
Profekcija je veoma jednostavna i treba se zadržati na osnovnim stvarima na koje ukazuje: ukoliko profekcija prolazi kroz 5. kuću biće naglašena simbolika 5. kuće (deca, ljubav); ako je vladar 5 u 9 naglašena su putovanja, studije i sl, ali je 9. kuća peta od 5, pa je na ovaj način potvrđena simbolika 5. Dakle, najpre posmatramo samu profekciju (koja kuća je u pitanju), potom osnovnu kuću u kojoj se nalazi vladar profekcije, a potom derivatnu kuću od profekcije u kojoj se nalazi vladar jer ona dodatno opisuje samu profekciju – i na kraju sve to spajamo.

Datiranje događaja u profekciji

Kako je 30° = 1 godina, tako 2,5° opisuju jedan mesec (30 / 12 = 2,5), te počevši od vrha date kuće pomeramo profekciju za 2,5° na svakih mesec dana – što nam daje opis događaja u datom vremenu. Na osnovu profekcije veoma lako procenjujemo u kakvom se periodu u okviru našeg kruga (života) nalazimo, na šta ukazuje planeta koja vlada profekcijom (njena pozicija, aspekti, dispozitor).
Da bismo procenili kada se u toku neke godine nešto dešava (osim pravila da je 2.5 stepena jednako 1 mesec) koristimo pravilo, slično pravilu koje smo koristili kada smo kuće povezali sa jednom godinom, po kojem je 1 mesec = 1 kuća i ovo je tehnika koja se zove podprofekcija.
Na primer, želimo da uveličamo neki mesec u okviru 27. godine života (od 27. rođendana do 28. rođendana) – što je 3. kuća. Ista ta kuća predstavlja i prvi mesec u okviru tih godinu dana. Ukoliko je osoba rođena, na primer, 15. marta, vrh 3. kuće u sistemu jednakih kuća predstavlja njen 27. rođendan – 15.03. Treća kuća predstavlja celu tu godinu koja se završava vrhom 4. kuće kada je naredni rođendan. Sama treća kuća predstavlja i prvi mesec u toku te godine – od 15.03 do 15.04. Naredna kuća bi predstavljala naredni mesec u toku te godine. Peta kuća bi predstavljala period od 15.05 do 15.06....
Kako imamo 12 meseci, poslednji mesec te godine biće predstavljen kućom pre one koju tumačimo, pa u prethodno navedenom primeru to bi bio period od 15.02. naredne godine do narednog 15.03, s tim što naredni rođendan posmatramo iz ugla 4. kuće.
Na ovaj način imamo vladara godine i vladara meseca, i ono što je bitno za taj period je kako se te planete u natalu slažu, kako su postavljene po poziciji i dispoziciji, pa na osnovu toga zaključujemo kakav je period u pitanju.
30 stepeni koliko obuhvata jedna kuća u sistemu jednakih kuća predstavlja dakle i jedan mesec, pa stoga svaki stepen aproksimativno opisuje vrednost jednog dana (shodno profekciji gde je 1 mesec – 2,5 stepena). Tako, s obzirom na prirodu stepena, u okviru datog meseca procenjujemo dan kada se nešto događa. Od ove tehnike ne možemo očekivati nivo preciznosti koje pružaju ranije obrađene tehnike jer se ova tehnika ne zasniva na realnom kretanju, već simboličkom kao i direkcije.

Kako smo uveličali period od mesec dana (1 mesec = 1 kuća), tako po ugledu na gore navedeni princip, možemo uveličati i dan: 1 dan = 1 kuća i onda govorimo o podpodprofekciji (treći nivo profekcije).
Isto tako možemo i nivo dana uveličati do nivoa sata, ali je važno voditi računa o vremenu rođenja natusa, jer svaki dan započinje od vremena rođenja. Tako, ako je natus rođen u 18h njegov dan tada i počinje i traje do narednih 18h. U navedenom primeru gde je osoba rođena 15.03, na primer, u 18h, vrh treće kuće predstavlja prvi dan prvog meseca od 27. rođendana. Ukoliko nas interesuje, na primer, 17.04. potrebno je da krenemo od 4. kuće jer predstavlja početak narednog meseca - 15.04. Peta kuća bi bila 16.04, a 6. kuća 17.04. Kako je osoba rođena u 18h, vrh 6. kuće predstavlja 18h, sredina 6. kuće bi bila 6h narednog dana...
Važno je da imamo u vidu da u ovim tehnikama pratimo hronokratora godine (kao i hronokratora drugog znaka u toj kući), hronokratora meseca, hronokratora dana i da pogledamo kako su oni izraženi u solaru.
Model profekcija je tipičan model za antički um: sistem ciklusa u okviru kojeg se nalaze podciklusi, i podpodciklusi. Ovaj sistem je osnova svih drevnih tehnika od kojih se danas najviše koristi sistem Dasha (perioda) u indijskoj astrologiji, koji je sofisticiraniji od profekcija, ali je zasnovan na istoj logici – periodi i vladari perioda, podperiodi i vladari podperioda....

A. Imsiragic

Igor Igorbez kartona

Igor Igor

M / 38 god.

China

Nivo: Ugledni forumaš / 8565 postovi

Objavljeno: sreda, 15.6.2016 / 19:12

Tema: Profekcije

Hvala za topic. Dugo se razmišljam pokrenuti ga, nego nikako da stignem. Profekcije je doista malo teže objasniti, a vrlo su jednostavne.
Lično, nisam pobornik formiranja sustava jednakih kuca, vec prirodno i jednostavno - odrediti zodijački entitet, implementirati ga u natal, vidjeti prvo kako se odnosi prema kuci i ako ima planeta onda planetima u njoj, vidjeti vladare, i to je dovoljno. U kombinaciji sa ostalim prediktivnim tehnikama podrazumiejva se.

Igor Igorbez kartona

Igor Igor

M / 38 god.

China

Nivo: Ugledni forumaš / 8565 postovi

Objavljeno: sreda, 15.6.2016 / 19:18

Tema: Profekcije

Kao dodatak se može raditi svakako Solarni povratak, ali ja daleko više akcenta stavljam na tranzite. Također, događaj je siguran ako profekcija obuhvata planetu koja ima aspekt u direkcijama ili je vladar Perioda, potperioda...

Mjesečni profekcije ja radim na drugi način. Prosto i jednostavno. Krenem od godišnje profekcije, pa onda odatle za svaki mjesec pomjeram po 30 stupnjeva i to mi se pokazalo izuzetno točnim.

bubi28bez kartona

bubi28

37 god.

Beograd

Serbia

Nivo: Iskusan forumaš / 907 postovi

Objavljeno: sreda, 15.6.2016 / 19:21

Tema: Profekcije

Citiran post

Igor Igor je napisao:

Hvala za topic. Dugo se razmišljam pokrenuti ga, nego nikako da stignem. Profekcije je doista malo teže objasniti, a vrlo su jednostavne.
Lično, nisam pobornik formiranja sustava jednakih kuca, vec prirodno i jednostavno - odrediti zodijački entitet, implementirati ga u natal, vidjeti prvo kako se odnosi prema kuci i ako ima planeta onda planetima u njoj, vidjeti vladare, i to je dovoljno. U kombinaciji sa ostalim prediktivnim tehnikama podrazumiejva se.

nema na cemu.Ja sam trazila ovde po forumu,vidim da ga nema i rekoh aj da pokrenem :)
Nije toliko tesko,cak mi se cini da sam ih najbolje shvatila od svega:)

Radila sam ih sebi i moram ti reci opet ovaj prokleti Sa aaaaaa dokle vise ??:))

AC od 27`57 Vodolije do 27`57 Ribe.

Strasno,kad sam videla da je Sa :)

U natalnoj kraj 5 kuce do DC.
JU natalni na 19`11 Ribe u 6 kuci
Sa u 3 kuci u Strelcu.

Igor Igorbez kartona

Igor Igor

M / 38 god.

China

Nivo: Ugledni forumaš / 8565 postovi

Objavljeno: sreda, 15.6.2016 / 19:26

Tema: Profekcije

Citiran post

bubi28 je napisao:

nema na cemu.Ja sam trazila ovde po forumu,vidim da ga nema i rekoh aj da pokrenem :)
Nije toliko tesko,cak mi se cini da sam ih najbolje shvatila od svega:)

Radila sam ih sebi i moram ti reci opet ovaj prokleti Sa aaaaaa dokle vise ??:))

AC od 27`57 Vodolije do 27`57 Ribe.

Strasno,kad sam videla da je Sa :)

U natalnoj kraj 5 kuce do DC.
JU natalni na 19`11 Ribe u 6 kuci
Sa u 3 kuci u Strelcu.

A pa obuhvaca ti 6. polje najvise, cijelo 6. polje. To je bas naglasena radna aktivnost. Vise gledas Jupiter, jer je on većinski vladar. Onda vidi Neptun.

bubi28bez kartona

bubi28

37 god.

Beograd

Serbia

Nivo: Iskusan forumaš / 907 postovi

Objavljeno: sreda, 15.6.2016 / 19:35

Tema: Profekcije

Citiran post

Igor Igor je napisao:

A pa obuhvaca ti 6. polje najvise, cijelo 6. polje. To je bas naglasena radna aktivnost. Vise gledas Jupiter, jer je on većinski vladar. Onda vidi Neptun.

Ne je u 4 kuci u Jarcu.A tranzitira kroz 6 kucu.

Igor Igorbez kartona

Igor Igor

M / 38 god.

China

Nivo: Ugledni forumaš / 8565 postovi

Objavljeno: sreda, 15.6.2016 / 19:49

Tema: Profekcije

Citiran post

bubi28 je napisao:

Ne je u 4 kuci u Jarcu.A tranzitira kroz 6 kucu.

Ovo ti je spoj 4. kuce - počeci i završeci i 6. kuce - rad, radna aktivnost. Ma tebi stoji promjena kroz započinjanje nekog posla. Na neki način podrška porodice isl.
E sad 6. polje je zdravlje pa se treba tu obratiti pažnja. Vidi vladara 6. kuce kako stoji.

bubi28bez kartona

bubi28

37 god.

Beograd

Serbia

Nivo: Iskusan forumaš / 907 postovi

Objavljeno: sreda, 15.6.2016 / 19:52

Tema: Profekcije

Citiran post

Igor Igor je napisao:

Ovo ti je spoj 4. kuce - počeci i završeci i 6. kuce - rad, radna aktivnost. Ma tebi stoji promjena kroz započinjanje nekog posla. Na neki način podrška porodice isl.
E sad 6. polje je zdravlje pa se treba tu obratiti pažnja. Vidi vladara 6. kuce kako stoji.

u NATALNIM ASPEKTIMA JEL?

Igor Igorbez kartona

Igor Igor

M / 38 god.

China

Nivo: Ugledni forumaš / 8565 postovi

Objavljeno: sreda, 15.6.2016 / 19:58

Tema: Profekcije

Citiran post

bubi28 je napisao:

u NATALNIM ASPEKTIMA JEL?

Da, vidis kako ti je postavljen Jupiter i u skladu sa time sto bi mogao da aktivira kao problem, na sto trebas obratiti pozornost.

Igor Igorbez kartona

Igor Igor

M / 38 god.

China

Nivo: Ugledni forumaš / 8565 postovi

Objavljeno: sreda, 15.6.2016 / 20:10

Tema: Profekcije

Kako tumačiti profekciju.
Od 27. Vodenjaka što je pred kraj 5. polja do 27. Riba što je 0 DC.

Prvo gledamo samo ta područja koja obuhvaća profekcija. Prvo gledamo što znače kuće koje aktivira, sam znak koji obuhvaća i planete ako ih ima.
Evo kako?
Na 27. Vodenjaka kroz 5. polje. 5. polje je polje ljubavnih odnosa.
27. 28. 29. i 30. stupanj su završni stupnjevi. Ovo obuhvaca 5. polje. U simbolici 5. polja nekakav završetak. Ova pozicija nije dobra za trudnocu, jer tu može doći do svakojakih komplikacija. Što se ljubavnih odnosa tiče donosi završetke. Još znak Vodenjaka upravlja rastancima, rastavama, razvodima isl.
Vidjeti kakav je Saturn, pa Uran, to će nam dati približniju sliku.
Onda profekcija kroz znak Ribe obuhvaća cijelo 6. polje što govori da će radna aktivnost biti pojačana. Također upozorava da se obrati pozornost na zdravlje, posebno na problem koji aspektira vladar 6. polja, to su Jupiter i Neptun.

  • POSLJEDNJE AŽURIRANE TEME
  • NOVE TEME
  • NAJPOPULARNIJE
  • MOJE TEME
  • UKLJUČEN U
  • PRAĆEN

Uspjeh na falultetu?

Albert, nedelja, 23.9.2018 / 18:46

Proricanje iz graha

Brida, petak, 24.8.2018 / 18:05

Korak po korak

Anika, četvrtak, 23.8.2018 / 10:46

Gledanje u kavu

Brida, sreda, 22.8.2018 / 18:22

Dobro jutro

Cicimici, ponedeljak, 20.8.2018 / 15:03

Samo tako poruke

Cicimici, nedelja, 19.8.2018 / 10:21

Geomantija

bajaderica, subota, 23.6.2018 / 12:05

Tranzitni Neptun kvadrat MC/IC

Cicimici, ponedeljak, 4.6.2018 / 20:29

Kako će mi biti na novom poslu

Cicimici, subota, 19.5.2018 / 16:41

Pravila gledanja, tumačenja i analiza

Marc, sreda, 16.5.2018 / 14:14

Radi li netko ovdje uopće?

Cicimici, nedelja, 12.9.2021 / 23:36

Pitanje za horarnu kartu

Wonderwoman28, utorak, 17.8.2021 / 10:45

Uspjeh na falultetu?

Albert, nedelja, 23.9.2018 / 18:46

Horarna astrologija - učilica

Wonderwoman28, sreda, 25.8.2021 / 16:04

Tranzitni Neptun kvadrat MC/IC

Cicimici, ponedeljak, 4.6.2018 / 20:29

Korak po korak

Anika, četvrtak, 23.8.2018 / 10:46

Kako će mi biti na novom poslu

Cicimici, subota, 19.5.2018 / 16:41

Diskusija o natalnim aspektima i iskustva

Wonderwoman28, nedelja, 15.8.2021 / 8:23

Pravila gledanja, tumačenja i analiza

Marc, sreda, 16.5.2018 / 14:14

Horarna astrologija posao

Cicimici, sreda, 16.5.2018 / 0:42

Fiksne zvijezde

Atina123, sreda, 16.5.2018 / 12:23

Nedeljni horoskop 23.4 do 30.4

Butterflies, nedelja, 29.4.2018 / 9:12

Saturn

Butterflies, utorak, 24.4.2018 / 22:57

Retrogradni Merkur 2018

Cicimici, sreda, 21.3.2018 / 21:00

Analize začeća, trudnoće i porođaja

Cicimici, petak, 23.2.2018 / 8:30

Brojevi i zanimanje

Cicimici, četvrtak, 15.2.2018 / 17:19

Kućni broj u numerologiji

Cicimici, četvrtak, 15.2.2018 / 9:46

Što osobni broj govori o vama

Cicimici, četvrtak, 15.2.2018 / 9:43

Ljubavna Numerologija

Cicimici, četvrtak, 15.2.2018 / 9:40

Numerološko slaganje sa partnerom

Cicimici, četvrtak, 15.2.2018 / 9:35

Horarna - pitanja ljubavi i braka

Igor Igor, sreda, 16.11.2016 / 23:52

Horarna astrologija - brza pitanja i odgovori

Marc, ponedeljak, 21.11.2016 / 9:16

Horarna astrologija - Vježbaonica

Igor Igor, nedelja, 20.11.2016 / 23:01

Brak u natalnoj karti

Cicimici, petak, 1.12.2017 / 15:05

Ponašanje i tip ličnosti u astrologiji

Wonderwoman28, subota, 21.8.2021 / 12:30

Tradicionalna astrologija - Brak (Lily, Rafae...

Igor Igor, subota, 3.9.2016 / 12:14

Sinastrija

Mihica3, petak, 24.11.2017 / 13:24

Solarni horoskop

lalafo, nedelja, 4.6.2017 / 14:25

Samo tako poruke

Cicimici, nedelja, 19.8.2018 / 10:21

Povijest tradicionalne A. - Partnerstva i bra...

Marc, utorak, 24.1.2017 / 14:52

Astro dnevnik

vratanca27, petak, 17.3.2017 / 16:23

Obične karte

Igor Igor, sreda, 17.2.2016 / 9:09

Fortuna - točka sudbine

Cicimici, ponedeljak, 5.3.2018 / 20:40

Četvrta kuća natalne karte

Igor Igor, ponedeljak, 5.9.2016 / 9:16

Profekcije

Igor Igor, petak, 23.12.2016 / 0:54

Tranziti - teorija i osnove

bubi28, utorak, 13.6.2017 / 20:10

Numerološke godine

Igor Igor, utorak, 20.12.2016 / 23:56

Horarna astrologija

Igor Igor, sreda, 23.12.2015 / 0:00

Mjesec i ličnost

Igor Igor, ponedeljak, 7.11.2016 / 11:22

Anđeoske karte

Igor Igor, četvrtak, 2.6.2016 / 0:56

Pravila i propisi
Registrujte se