Vijesti / Duhovnost

KAOS I NESLOGA

Diskordijanizam

Diskordijanizam
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: HENDERSON-ART.CO.UK

Wikipedia22.8.2015

Božica Erida je zaštitnica diskordijanizma, a za važnije svece uzimaju se između ostalih američki car Norton, Yossarian, Don Quijote, i Bokonon.

Diskordijanizam je moderna religija usredotočena na kaos, koju je objavljivanjem svojeg prvog teksta Principia Discordia 1958. ili 1959. godine utemeljio Malaklipso Mlađi. Širom se smatra postmodernom parodijom religije, i nazivalo ju se "zenom za okruglooke (zapadnjake)" zbog sličnosti s apsurdističkim interpretacijama učenja zen škole Rinzai.

Diskordijanizam priznaje kaos, neslogu i neslaganje vrijednim i poželjnim karakteristikama, za razliku od većine religija koje idealiziraju harmoniju i red. Ta religija se velikim dijelom sastoji od hirovitih i apsurdnih ideja, iako mnogi njeni poklonici tvrde kako u njihovom neozbiljnom stavu postoji dublje značenje. Božica Erida je zaštitnica diskordijanizma, a za važnije svece uzimaju se između ostalih američki car Norton, Yossarian, Don Quijote, i Bokonon.

FOTOGRAFIJA: SNIPVIEW.COM

Temeljni dokument diskordijanizma je četvrto izdanje knjige Principia Discordia Malaklipsa Mlađeg, što je pseudonim Grega Hilla. Ova knjiga sadrži mnoge reference na raniji izvor naslova Iskrena knjiga istine. Iz citata, dotična knjiga sastavljena je poput Biblije, i sastoji se od stihova koji su grupirani u poglavlja, a ona u knjige.

Principia Discordia na stranici 00041 sadrži velik dio (moguće i cijelu) Knjigu objašnjenja, koja razjašnjava kako je Iskrena knjiga istine otkrivena Lordu Omaru Khayyamu Ravenhurstu (vjeruje se da je to Kerry Thornley). Vrijedno je napomenuti kako knjiga sadrži mnogo sličnosti s pričom o otkriću Mormonove knjige, i da je Thornley bio mormon. Kao i Mormonova knjiga, ova također sadrži informaciju o smetlaru koji knjigu nalazi i odbija je vratiti.

OSTALI ČLANCI

Glavni zakoni univerzuma

DUHOVNOST

Glavni zakoni univerzuma

Postoje tri glavna razloga zašto se nekome nešto dešava u životu, zašto dolaze i odlaze određeni ljudi, zašto je neki odnos upravo takav, te ostalo.

Recept za sreću

DUHOVNOST

Recept za sreću

Na pitanje "Koja je tajna sreće?"- odgovor ima Matthieu Ricard, svećenik i najsretniji čovjek na svijetu. Saznajte gdje i kako je to postigao.

Kako prepoznati ljude pokvarenog srca

ZNAKOVI ZLA

Kako prepoznati ljude pokvarenog srca

Ne možemo zamisliti da nas netko vara, obmanjuje ili povrijeđuje (kako nas, tako i druge) bez imalo savjesti, širi laži i izmošljotine kako bi uništio nečiji ugled, ili da se pretvara i izdaje za nešto što nije, a sve s ciljem kako bi nanio štetu drugima (fizičku, materijalnu, emotivnu). Ipak, na žalost znamo da takvi ljudi postoje.

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se