Vijesti / Duhovnost

MOLITVA I MEDITACIJA

Duhovnost

Duhovnost
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: ASTRO-PORTAL.HR

Wikipedia3.8.2015

Duševno stanje u kojemu čovjek svoju pozornost okreće prema onome što se ne nalazi u njegovoj neposrednoj okolini.

Duhovnost je stanje svijesti u kojem se čovjek predaje razvoju vlastitog duha, kroz vjersku posvećenost Bogu. Sama riječ ima korijen u latinskom, spiritus, udah, disanje, duh. Pojam duhovnosti usko se vezuje uz religiju, no on može označavati i duševno stanje u kojemu čovjek svoju pozornost okreće prema onome što se ne nalazi u njegovoj neposrednoj okolini.

Primjerice, proučavanje povijesti ili pisanje poezije, su neki od nevjerskih oblika duhovnosti.Biti duhovna osoba znači stavljati vječno, metafizičko, i nematerijalno ispred prolaznog, svjetovnog i stvarnog.Duhovnost se provodi molitvom, meditacijom i moralnim življenjem.

Kao zajednički nazivnik duhovnost obuhvaća sve ljudske djelatnosti koje su usmjerene prema nematerijalnom duhovnom području (najčešće vjerske naravi), premda može obuhvaćati i umjetničko stvaralačko djelovanje.

Elemenat duhovnog/spiritualnog, kao osnovni element svojevrsnih filozofskoh nazora, izvor i prapočelo sviju stvari nalazi u transcedentnom, vrhunaravnom. Najviše je prisutan u filozofskom pravcu idealizma, te srodnim duhovnim pokretima koji nadnaravnu stvarnost uzimaju kao svoju glavnu ishodišnu točku.

OSTALI ČLANCI

Glavni zakoni univerzuma

DUHOVNOST

Glavni zakoni univerzuma

Postoje tri glavna razloga zašto se nekome nešto dešava u životu, zašto dolaze i odlaze određeni ljudi, zašto je neki odnos upravo takav, te ostalo.

Recept za sreću

DUHOVNOST

Recept za sreću

Na pitanje "Koja je tajna sreće?"- odgovor ima Matthieu Ricard, svećenik i najsretniji čovjek na svijetu. Saznajte gdje i kako je to postigao.

Kako prepoznati ljude pokvarenog srca

ZNAKOVI ZLA

Kako prepoznati ljude pokvarenog srca

Ne možemo zamisliti da nas netko vara, obmanjuje ili povrijeđuje (kako nas, tako i druge) bez imalo savjesti, širi laži i izmošljotine kako bi uništio nečiji ugled, ili da se pretvara i izdaje za nešto što nije, a sve s ciljem kako bi nanio štetu drugima (fizičku, materijalnu, emotivnu). Ipak, na žalost znamo da takvi ljudi postoje.

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se