Vijesti / Duhovnost

BOŽANSTVO

Misticizam

Misticizam
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: MISTICIZAM-U-CRKVI.TUMBLR.COM

Wikipedia3.8.2015

Misticizam se javlja i kao vjerska i kao filozofska doktrina koja drži da je sve što čovjek iskustveno doživljava samo element nadnaravnog.

Misticizam (prema grčkom μυστικός, tajanstven) je ekstatično stanje u kojem se u unutrašnjem osjećaju pojedinca objavljuje neposredna božja prisutnost. Misticizam je i vjerska doktrina, koja tajanstveno iskustvo sjedinjenja s božanstvom pretpostavlja svakom racionalnom uvidu. Mistik je produhovljena osoba koja vlastitim naporom, kroz doživljaj neposredne božje prisutnosti, dolazi do spoznaje o postojanju Boga.

Izvor misticizma je na osjećajima zasnovano vjerovanje u natprirodna bića koja upravljaju prirodom i ljudskim životom. Mistici o religijskim sadržaju i o postojanju Boga govore iz vlastitih doživljaja. Tako se misticizam javlja u svim religijama i na gotovo svim razinama religiozne svijesti. Već u prirodnim religijama obrednom praksom potiču se grupna egzaltirana stanja u kojima se zasniva neposredan dodir s božanstvima. Premda se kasniji razvijeniji vjerski sustavi kao što su kršćanski islamski i budistički ne zasnivaju isključivo na misticizmu, s obzirom na to da širinom naučavanja i djelovanja uključuju i razumske praktične i druge elemente, ipak i u takvim sustavima mistično iskustvo postaje željeni vrhunac religioznog života, do kojega mogu doprijeti samo obdareni pojedinci, a njihova neposredna svjedočanstva vjere, zalog su istine u koju ostali samo vjeruju.

FOTOGRAFIJA: SAINTPAULOFTHECROSS.COM

Osim kao vjerska misticizam se javlja i kao filozofska doktrina koja drži da je sve što čovjek iskustveno doživljava samo element nadnaravnog, to jest da je svaka opstojnost simbolička preobrazba nadnaravnog postojanja. Prvu je takvu filozosku mističnu doktrinu zasnovao Plotin:

“Sva su bića emanacije Jednog koje je predočeno kao božanstvo i koje je moguće spoznati samo u vjerskom zanosu ili ekstazi.”

U širem smislu mističnom se naziva i svaka filozofija koja vjeru pretpostavlja znanstvenom otkrivanju istine, i intuiciju logičkom razmišljanju. Misticizam podrazumijeva duhovno iskustvo, kroz asketsko poniranje ka Bogu. Mnogi mistici iz vlastitih doživljaja govore o postojanju anđela, demona, preminulih i slično, a produhovljenje i sjedinjenje sa Bogom, postavljaju kao svoj najviši cilj.

POVEZANI ČLANCI

OSTALI ČLANCI

Glavni zakoni univerzuma

DUHOVNOST

Glavni zakoni univerzuma

Postoje tri glavna razloga zašto se nekome nešto dešava u životu, zašto dolaze i odlaze određeni ljudi, zašto je neki odnos upravo takav, te ostalo.

Recept za sreću

DUHOVNOST

Recept za sreću

Na pitanje "Koja je tajna sreće?"- odgovor ima Matthieu Ricard, svećenik i najsretniji čovjek na svijetu. Saznajte gdje i kako je to postigao.

Kako prepoznati ljude pokvarenog srca

ZNAKOVI ZLA

Kako prepoznati ljude pokvarenog srca

Ne možemo zamisliti da nas netko vara, obmanjuje ili povrijeđuje (kako nas, tako i druge) bez imalo savjesti, širi laži i izmošljotine kako bi uništio nečiji ugled, ili da se pretvara i izdaje za nešto što nije, a sve s ciljem kako bi nanio štetu drugima (fizičku, materijalnu, emotivnu). Ipak, na žalost znamo da takvi ljudi postoje.

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se