Vijesti / Duhovnost

EZOTERIČNI SPISI

Okultizam

Okultizam
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: ASSASSINSCREED.WIKIA.COM

Wikipedia3.8.2015

Po svojoj duhovnoj naravi, okultizam je usko povezan s religijom. Predstavlja vjerovanje u okultne sile nevidljivog tajnog svijeta, prostom oku nevidljiv.

Okultizam (lat.: occultus, „skriven“, „tajan“) se tumači kao skriveno znanje nedostupno većini, dostupno samo pojedincima koji istražuju duhovnu stvarnost koja se nalazi van dosega osjetilnog opažanja. Metode koje se primjenjuju su proučavanje ezoteričnih spisa, meditacija; s ciljem dosezanja viših stupnjeva svijesti. Zbog svoje duhovne naravi, okultizam je usko povezan s religijom. Ravnopravan pojam je i ezoterija.

Okultizam je i vjerovanje u "okultne sile" i praksa "okultnih znanosti". Okultizam zastupa postojanje "fluida" putem kojih se nevidljivi svijet očituje u vidljivom, istražuje analogije i veze između vidljivog i nevidljivog, i odnos između bića i vidljivih pojava. Zalaže se za čuvanje tajnosti dogme i obreda. Okultizam u užem smislu podrazumijeva sva okultna umijeća i okultne znanosti.

Jednako tako, okultizam označava tajnu vještinu i proces spozanje više i nedokučive istine. Često se povezuje i nadopunjuje religijskim i filozofskim elementima poput gnosticizma, hermetizma, neoplatonizma, kabale, teleme i teozofije.

Među okultne znanosti općenito se ubrajaju alkemija, astrologija, magija, hermetizam, kabala i numerologija.

Ova pojam često se koristi i u negativnom smislu. Štetan utjecaj pripisuje se raznim pokretima i osobama koje se vezuju uz sam okultizam. Pokreti i pojave kao što su sotonizam, spiritizam, crna magija, crna misa, kao i pojedinci koji se bave ovim djelovanjima, opisuju se kao štetni, namijenjeni samo stjecanju osobne koristi; ili se jednostavno tako tumače zbog izvođenja tajnih nepoznatih obreda koje navodno zahtijevaju ljudske žrtve, prolijevanje krvi i slično.

OSTALI ČLANCI

Glavni zakoni univerzuma

DUHOVNOST

Glavni zakoni univerzuma

Postoje tri glavna razloga zašto se nekome nešto dešava u životu, zašto dolaze i odlaze određeni ljudi, zašto je neki odnos upravo takav, te ostalo.

Recept za sreću

DUHOVNOST

Recept za sreću

Na pitanje "Koja je tajna sreće?"- odgovor ima Matthieu Ricard, svećenik i najsretniji čovjek na svijetu. Saznajte gdje i kako je to postigao.

Kako prepoznati ljude pokvarenog srca

ZNAKOVI ZLA

Kako prepoznati ljude pokvarenog srca

Ne možemo zamisliti da nas netko vara, obmanjuje ili povrijeđuje (kako nas, tako i druge) bez imalo savjesti, širi laži i izmošljotine kako bi uništio nečiji ugled, ili da se pretvara i izdaje za nešto što nije, a sve s ciljem kako bi nanio štetu drugima (fizičku, materijalnu, emotivnu). Ipak, na žalost znamo da takvi ljudi postoje.

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se