Vijesti / Kristali i talismani

LJEKOVITO

Horusovo oko

Horusovo oko
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: MAGICKWYRD.WORDPRESS.COM

Wikipedia24.8.2015

Jedno od najpoznatijih mitskih simbola u starom Egiptu. Vjerovalo se da ima i moć iscijeljivanja, pa je zbog toga bilo jedan od najpopularnijih talismana u Egiptu.

Horusovo oko (Sunčevo oko) ili Wedjat, jedno od najpoznatijih mitskih simbola u starom Egiptu. Prema mitologiji riječ je o oku sokola iz kojeg izlaze dvije suze, od kojih jedna klizi okomito, a druga u obliku polu-elipse. Suze koje izlaze iz Raova oka su ljudske duše (ljudi). Budući je oko wedjat imalo simboliku stvaranja, vjerovalo se da ima i moć iscijeljivanja, pa je zbog toga bilo jedan od najpopularnijih talismana u Egiptu. Egipćani su vjerovali da wedjat može izliječiti dijelove tijela na koje se stavlja. U nekim od pogrebnih tekstova javlja se kao zasebno božanstvo.

Oko wedjat prikazuje Sunce, a zastupljeno je u mnogim mitovima, poput onih o stvaranju svijeta, gdje iz njegovih suza nastaju ljudi. Prema mitološkoj priči, u sukobu bogova Horusa i Seta, Horus ostaje bez jednog oka (simbolika pomrčine), a nakon pobjede na Setom prinosi svoje oko Ozirisu. Horusovo oko smatralo se u narodnoj religiji ljekovitim. Odnosno, kako je imalo kreativnu moć, vjerovalo se da može obnoviti i iscijeliti bolesne organe. Stoga se učestalo koristilo kao amulet. Ujedno ono je imalo ulogu magijske zaštite od loših utjecaja.

POVEZANI ČLANCI

OSTALI ČLANCI

Tirkiz

KRISTALI

Tirkiz

Tirkiz je mineral koji su cijenile sve civilizacije. Ime nosi iz francuske riječi za državu Tursku. U Europu su ga donijeli križari upravo iz Turske. U Osmanskom Carstvu ili Orijentu tirkiz je kamen sreće. Arapi tirkiz nazivaju fajruz ili firuzaj što znači "sretni kamen".

Ahat - Boje i tipovi

KRISTALI

Ahat - Boje i tipovi

Uzemljujući kamen koji donosi emocionalnu, fizičku i intelektualnu ravnotežu. Opuštajući i smirujući, djeluje polako, ali donosi veliku snagu. Olakšava prihvaćanje samoga sebe, gradi samopouzdanje. Poboljšava koncentraciju, percepciju i analitičke sposobnosti, usmjeravajući nas ka praktičnim rješenjima.

Orgoniti u svakodnevnom životu

KRISTALOTERAPIJA

Orgoniti u svakodnevnom životu

Orgonit Vas štiti od elektro-smoga u vašoj okolici, kao i od negativne energije ljudi i predmeta koji Vas okružuju. Poboljšava kvalitetu spavanja, pomaže pri uravnoteženju emocija,...

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se