Vijesti / I ching & reiki

MEDITACIJA

I Ching - Tumačenje

I Ching - Tumačenje
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: KELSOKS.WORDPRESS.COM

Wikipedia5.4.2016

Knjiga daje sugestije kako bi trebalo učiniti i uskladiti radnju sa datim događajem ili ju izbjeći. Pomoć kako izvući najvišu kvalitetu života i življenja u harmoniji sa okolnostima,...

Za ljude koji cijene harmoniju i vrlinu knjiga je od velike pomoći. Knjiga daje sugestije kako bi trebalo učiniti i uskladiti radnju sa datim događajem ili ju izbjeći. Pomoć kako izvući najvišu kvalitetu života i življenja u harmoniji sa okolnostima, bez obzira na teškoću okolnosti. Knjiga pospješuje načine postizanja unutrašnjeg zadovoljstva i u skladu je sa sredinom, a manje nastoji pomoći materijalnom zadovoljstvu u smislu bogaćenja. Duh same knjige nije pogodan za pitanja bogaćenja, kockanja i sličnih hazardnih igara. Za tumačenje je neophodna intuicija koja je kod zapadnjačkih naroda najmanje razvijena. Nekoliko tjedana, možda mjeseci vježbanja potrebno je za stjecanje razumnog umijeća.

64 heksagrama simboliziraju cjelokupan slijed promjena kroz koje sve u svemiru od mikro do makro univerzuma prolazi u neprekidnim ciklusima. Povezujući nasu radnju sa dijelovima tog ciklusa možemo predvidjeti slijed događaja pa čak i utjecati na njega. Vrijednost pretkazivanja zavisit će o tome koliko smo voljni prihvatiti nepobitnu promjenu. Ako se pokušamo boriti u suprotnom pravcu od naznačenog, uništavamo harmoniju između nas i univerzalnih sila. Sa silama koje kontroliraju život i smrt ne možemo se trajno boriti. Mala je mogućnost pogreške pretkazivanja, jer knjiga nikad ne govori što će se desiti nego daje preporuke kako bi trebalo djelovati u određenom trenutku ili pokazuje kako prijeći teškoće. Ponekad knjiga upozorava na prepreke koje su nepremostive i savjetuje odustajanje. Odluka je na nama i kada je donesemo događaji prestaju biti pod našom kontrolom.

Linije

Svaki heksagram sastavni je dio dva trigrama tj. šest linija. Svaka linija je prekinuta ili cijela. Prekinute linije su jin-zemaljsko žensko pasivno negativno tamno. Pune linije su jang-nebesko muško čvrsto aktivno pozitivno. Pod izvjesnim okolnostima linije postaju pokretne i kreću se prema suprotnostima u koje i na kraju prelaze i nastaje novi heksagram.

Trigrami su nastali od dvije osnovne linije principa jin i jang iz čega se rađaju trigrami Ćien i Kun (otac i majka). Zajedno oni predstavljaju cijeli svemir(nebo i zemlja) prvobitnost i stupanj od Apsolutnog Taj đi koje daju sljedećih šest trigrama (sinove i kćeri) koji se nalaze u promjenjivom odnosu međusobnog sklada i nesklada.Osam trigrama sto je i najveći matematički broj od dvije linije.Sljedeći svaki stupanj se udvostručuje 8x2=16, 16x2=32, 32x2=64.

POVEZANI ČLANCI

OSTALI ČLANCI

Mladenačka ludost

I CHING MENG

Mladenačka ludost

I Ching postavlja čovjeku pitanja, a odgovor će uvijek biti iskren. Kako bi osoba postigla sve što želi mora pronaći pravog vodiča koji će pomoći osobi da pretvori svoje...

I Ching Chieh

RAZGRANIČENJE

I Ching Chieh

Ograničenja i pravila ima posvuda u svijetu. Niste jedini koji se borite s njima. Ta pravila i ograničenja morate prihvatiti jer im se ne možete suprostaviti. Ne možete dobiti sve što poželite, nitko to ne može. Za ostvarenje svojih želja i snova morate naprodno raditi i nikada ne klonuti duhom.

I Ching Chung Fu

UNUTARNJA ISKRENOST

I Ching Chung Fu

Svakavih ljudi ima na ovom svijetu i morate paziti kako se ponašate prema njima i što im sve govorite. Oni ponekad ne shvaćaju tuđe misli i osjećaje, neozbiljni su. Njima treba ponavljati neke stavri više puta kako bi im sjele.

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se