Vijesti / Karma i Bioenergija

KARMA

Vedi i hinduizam

Vedi i hinduizam
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: ATMA.HR

atma.hr2.9.2015

Vikarma su grešne djelatnosti u kojima osoba čini nasilje nad drugim živim bićima. Zbog ovih djelatnosti osoba se rađa u životinjskim vrstama.

Ideju reinkarnacije nalazimo u gotovo svim vedskim tekstovima Yajur-vede, Atharva-vede, Rig-vede, Upanishada, Purana, Mahabharate, Ramayane, itd. U Yajur-vedi (12.36-37) nalazimo sljedeći stih: “O učena i trpeljiva dušo, nakon što je prebivala u vodi i biljkama, duša ulazi u maternicu ponovno i ponovno. O dušo, ti si rođena u tijelu biljke, u drveću, u svim stvorenim nepokretnim stvarima i u vodi. O dušo, sjajeći poput sunca, nakon spaljivanja materijalnog tijela, dostigavši vatru i zemlju ponovnog rođenja, prebivaš u maternici majke i bivaš opet rođena.”

U Shvetashvatara UpanishadJ (5.11.) stoji: “Kao što se tijelo održava hranom i vodom, na sličan način i individualna duša, vođena svojim težnjama, osjetilnim dodirom, vizualnim utiscima i opsjenama, uzastopno mijenja svoje oblike prema svojim djelima.”

Brihad-aranyaka Upanishada (4.4.1-4) napominje: “U vrijeme smrti u predjelu srca pojavljuje se svjetlo, a duša vođena tim svjetlom napušta smrtno tijelo kroz oko, kroz glavu ili druge otvore na tijelu. Nakon što duša napusti tijelo, s njom zajedno idu i vitalni zraci i prana te je slijede do sljedećeg odredišta. S dušom u novo tijelo prelazi njeno prethodno znanje, djela i njena količina mudrosti.”

U svojim učenjima veliki indijski filozof i teolog Ramanuja govori, citirajući Bhagavad-gitu, kako se vedski pristup problematici karme i reinkarnacije razlikuje od grčkog koncepta moire. Grci u njemu zakon karme tumače kao bespomoćnost ili neizbježnu sudbinu duše, što se naravno oslikava ponajviše u grčkim tragedijama.

Bhagavad-gita nam govori o tri vrste djelovanja u ovome:

Karma – pobožne materijalističke djelatnosti koje osobu unaprijeduju materijalno, ali ne i spiritualno i zbog kojih se duša mora ponovno reinkarnirati.

Vikarma – to su griješne djelatnosti u kojima osoba čini nasilje nad drugim živim bićima. Zbog ovih djelatnosti osoba se rađa u životinjskim vrstama.

Akarma – to su spiritualne djelatnosti namijenjene služenju Boga bez materijalnih motiva. Ovakva vrsta djelovanja ne stvara ni dobru ni lošu materijalnu karmu, već predstavlja transcendentalne djelatnosti pomoću kojih osoba stječe oslobođenje od samsare, neprekidnog kruga rađanja i umiranja.

POVEZANI ČLANCI

OSTALI ČLANCI

Principi akupunkture

BIOENERGIJA

Principi akupunkture

Fenomen akupunkture objašnjava se istočnjačkim filozofijama kao što su yin i yang, tao i zen. Yin princip je ženski, negativan, hladan, mekan, mesečev. Yang princip je muški, pozitivan, topao, tvrd, sunčev. Yin i yang su povezani i stalno se smenjuju. Fizičke manifestacije su odraz yin i yanga.

Karizma

NOVI ZAVJET

Karizma

Većina ljudi misli da je karizma nešto mistično, gotovo nemoguće objasniti. Misle da je to kvaliteta koja se stječe samo rođenjem. No nije tako. Naime, vremena i društva mijenjaju se, a karizma i karizmatičnost imaju neprolaznu moć.

Pomoć bioenergijom na daljinu

BIOENERGIJA

Pomoć bioenergijom na daljinu

Ovde smo kako bismo i Vama pomogli. Dugogodišnjim radom i iskustvom naša Bioenergetičarka Tamara, može Vam pomoći u svakodnevnici.

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se