Vijesti / Rune i vidovitost

TAJANSTVENO

Setovi runa

Setovi runa
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: ELDERSCROLLS.WIKIA.COM

ehoroskop.net23.8.2015

U početku možda služile i kao neka vrsta pisma, te se vremenom razvile u magično sredstvo proricanja. Riječ rune navodno dolazi iz riječi run, što na irskom znači nešto što je tajanstveno.

Neki tvrde da imaju veze sa simbolima nađenim u egipatskim piramidama, dok ih drugi povezuju s nordijskim narodima. Ovo posljednje je i opće prihvaćeno, a smatra se da su u početku možda služile i kao neka vrsta pisma, te se vremenom razvile u magično sredstvo proricanja. Riječ rune navodno dolazi iz riječi run, što na irskom znači nešto što je tajanstveno.

Obično su napravljene od drveta ovalnog oblika, a na svakom komadu se nalazi jedan od simbola koji ima svoje značenje. Kroz njih se mogla sagledavati prošlost, sadašnjost i budućnost događaja i osoba. Kako je kršćanstvo zaživjelo i u sjevernom dijelu Europe, tako su i rune bile potiskivane od strane Crkve, jer su predstavljale i snažnu vezu sa starim božanstvima. Čak je u 17. stoljeću bila donešena i zabrana uporabe runa. Ipak, ljudi su ih uspjeli sačuvati, naročito na Islandu.

Uobičajen set runa zove se Stariji Futhark i sadrži 24 simbola podijeljena u 3 grupe, nazvane aetti. Tako postoji grupa runa Frey, koja je ime dobila po bogu plodnosti Freyu (to su rune Feoh, Ur, Thor, Ansur, Rad, Ken, Gyfu i Wyn). Drugi aett zove se Hagelov, koji je povezan s tučom, ledom (tu spadaju rune Hagal, Nyd, Is, Ger, Eoh, Peorth, Eolh i Sigel). Treći aett je nazvan po bogu rata Tyru (to su rune Tyr, Boerc, Ehwaz, Man, Lagu, Ing, Daeg i Odel). Tim 24 runama obično se dodaje još i jedna prazna pločica Wyrd, koja predstavlja sudbinu.

POVEZANI ČLANCI

OSTALI ČLANCI

Proročanstvo Vangelije Gušterove

RUNE I VIDOVITOST

Proročanstvo Vangelije Gušterove

Bugarka Vangelija Gušterova, koja je mnogo poznatija pod imenom baba Vanga, izrekla je mnoga previđanja koja su se još za njenog života ostvarila. Među događajima koji tek trebaju da se obistine jeste i to da će Evropom zavladati muslimani.

Nevjerovatna predskazanja ruskog astrologa

PREDSKAZANJA

Nevjerovatna predskazanja ruskog astrologa

Pavel Globa ruski astrolog je prvi put je objavio svoja predskazanja početkom 80-tih godina prošlog veka, tada je najavio da će se SSSR uskoro raspasti i da će u leto 1991. na ulicama Moskve biti tenkovi pa i ono da će se Ukrajina raspasti tokom 2014. godine.

Proricanje po magičnom krugu Nostradamusa

PRORICANJE

Proricanje po magičnom krugu Nostradamusa

Michelle de Notre Dame, poznatiji kao Nostradamus; Astrolog, liječnik, alkemičar i prorok. A evo i samo nekih od njegovih proročanstava i što sto je predvidio;

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se