Vijesti / Snovi

SAN ILI JAVA?

Lucidno sanjanje

Lucidno sanjanje
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: IO9.COM

sveznar.com4.5.2016

Najčešće se to događa kada sanjamo da nam prijeti neka opasnost pa se shvativši “da je to samo san” brže bolje odlučimo probuditi. Ali, ako je to samo san, a mi smo ti koji sanjamo, zašto umjesto da se probudimo ne bismo odlučili nastaviti sanjati? Ovaj put - ono što želimo.

Što su to lucidni snovi?

Gotovo trećinu života provedemo spavajući. Nekima je to vrijeme ispunjeno živopisnim snovima, neki imaju noćne more, neki su uvjereni kako uopće ne sanjaju, a neki (ma koliko to čudno zvučalo) odlaze na spavanje kako bi se u snu - probudili. Ovi posljednji nazvaju se još i oneironautima (od grčkog “istraživači snova”) ili lucidnim sanjačima.

Jedan od najpoznatijih oneironauta je američki znanstvenik Steven LaBerge, osnivač Instituta za lucidno sanjanje u Californiji. “Lucidni sanjači mogu svjesno utjecati na događaje u snu”, objašnjava LaBerge, “Mogu stvarati i preoblikovati objekte, ljude, situacije, svjetove, čak i sami sebe. Prema standardima fizičke i društvene stvarnosti, mogu činiti nemoguće.”
No krenimo redom…

Lucidan san je san u kojem je čovjek svjestan da sanja. Većina ljudi je imala naznake lucidnosti u snu barem jednom u životu. Najčešće se to događa kada sanjamo da nam prijeti neka opasnost pa se shvativši “da je to samo san” brže bolje odlučimo probuditi. Ali, ako je to samo san, a mi smo ti koji sanjamo, zašto umjesto da se probudimo ne bismo odlučili nastaviti sanjati? Ovaj put - ono što želimo.

FOTOGRAFIJA: SUPPLEMENTYOURSLEEP.COM

Znanstveni dokazi

Osim subjektivnih doživljaja, postoje i čvrsti znanstveni dokazi o postojanju ovog stanja svijesti. Naime, tijekom sanjanja, kao što znamo, tijelo miruje. Međutim, tijekom sanjanja pomičemo očne jabučice. Odatle potječe i naziv - REM faza spavanja (engl. rapid eye movement). U potrazi za dokazom o postojanju lucidnog sanjanja, Dr. LaBerge se sjetio upotrijebiti to kretanje očiju u svrhu signalizacije. Odlučio je prespavati u laboratoriju i sa svojim suradnicima se dogovorio da će, kada se u snu osvijesti, dati dogovoreni znak očima - npr. tri puta lijevo desno i dva puta gore dolje.

Tijekom noći snimani su njegovi moždani valovi i pokreti očiju kako bi se utvrdilo u kojoj fazi spavanja će signal biti poslan. Rezultati ovog eksperimenta predstavljali su vrlo značajan pomak u istraživanju lucidnog sanjanja. Dogovoreni signal (što je potvrdio zapis poligrafa) je bio poslan iz REM faze spavanja. Dakle, iz faze u kojoj se događa sanjanje. To je bio čvrsti dokaz da je lucidno sanjanje stvarna pojava, a ne nešto što nam se pričinja.

FOTOGRAFIJA: PINTEREST.COM

Pokreti očima su, dakle, poveznica između svijeta budnosti i svijeta sna. Gledamo li u lucidnom snu tenisku utakmicu, naše oči će se iza zatvorenih kapaka ritmički kretati lijevo-desno. Promatramo li polijetanje rakete, baš kao i u stanju budnosti, pogled ćemo upirati prema gore.

Pokreti očima korišteni su i kao signalizacija za ispitivanje percepcije protoka vremena u lucidnom snu. Sanjači bi poslali signal, zatim bi određeno vrijeme pričekali (npr. odbrojali bi deset sekundi), a zatim poslali sljedeći signal. Ovakvim i sličnim istraživanjima pokazalo se kako vrijeme u lucidnim snovima teče približno jednako kao i u budnosti. Međutim, je li to tako i u običnim snovima?

Ponekad se tijekom jedne noći zna dogoditi da odsanjamo san za koji nam se čini kako traje godinama. “Vjerujem da se taj efekt u snovima postiže istim scenskim trikom koji izaziva iluziju prolaza vremena na filmu ili u kazalištu”, objašnjava LaBerg, “Ako, na platnu ili pozornici, vidimo nekoga kako isključuje svjetlo kada sat otkucava ponoć, a zatim nakon nekoliko trenutaka tame vidimo kako isključuje budilicu dok jutarnje sunce sja kroz prozor, mi ćemo prihvatiti da su prošli mnogi sati, iako znamo da je prošlo svega nekoliko sekundi.”

OSTALI ČLANCI

Savjeti za lucidno sanjanje

SNOVI

Savjeti za lucidno sanjanje

Koliko često se upitate: “Jeli ovo san?” Jeste li baš potpuno, sto posto uvjereni kako upravo sada ne sanjate ekran i retke koje čitate? Ako si nikada ne postavljate to pitanje...

Blagodati lucidnog sanjanja

SNOVI

Blagodati lucidnog sanjanja

Ako ste se do iznemoglosti nelucidno borili sa frustrirajućim situacijama, vjerojatno ćete se osjećati umornijim nego ako ste u snu shvatili da je to san.

Sanjarica J

JAREBICA

Sanjarica J

Vidjeti jabuku - svadbeno slavlje. Vidjeti trulu jabuku - šteta. Jabuke na hrpi - putovat ćete s društvom. Stablo od jabuke - očekuje vas bolest ...

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se