Vijesti / Snovi

SNOVI

Savjeti za lucidno sanjanje

Savjeti za lucidno sanjanje
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: EZADAR.HR

sveznar.com19.3.2019

Koliko često se upitate: “Jeli ovo san?” Jeste li baš potpuno, sto posto uvjereni kako upravo sada ne sanjate ekran i retke koje čitate? Ako si nikada ne postavljate to pitanje...

Koliko često se upitate: “Jeli ovo san?” Jeste li baš potpuno, sto posto uvjereni kako upravo sada ne sanjate ekran i retke koje čitate? Ako si nikada ne postavljate to pitanje dok ste budni, kako ćete ga se sjetiti postaviti dok sanjate? Naviknete li se barem pet do šest puta dnevno zapitati sanjate li, tu naviku ćete ponijeti i u svijet snova. Jednom ćete se možda zapitati i odgovor neće biti “ne”, već: “Ne mogu vjerovati… Zaista se dogodilo! Ja sanjam!”

Prije spavanja, nakon što ste “izoštrili svoju želju” za lucidnim sanjanjem, duboko se opustite. Preporučljive su vježbe progresivne relaksacije i abdominalnog disanja.

- Kako biste poboljšali prisjećanje snova, namjestiti budilicu da vas probudi u vrijeme kada najvjerojatnije sanjate. Budući se REM periodi pojavljuju u približnim intervalima od devedeset minuta, prikladno vrijeme će biti umnošci od devedeset minuta od trenutka kad ste legli na spavanje. Usmjerite se na kasnije REM periode namještajući budilicu na četiri i pol, šest ili sedam i pol sati nakon što ste otišli na spavanje.

Želite li se zaista potruditi, preuredite vrijeme vašeg spavanja. Ako obično spavate od ponoći do šest, ustanite u četiri i ostanite budni dva sata, a zatim se vratite se u krevet i nadoknadite to vrijeme spavajući od šest do osam. Tijekom dva sata odgođenog spavanja imat ćete mnogo više perioda REM-a nego što biste imali spavajući u uobičajeno vrijeme i imat ćete povećanu vjerojatnost lucidnog sanjanja.

Često se događa da ljudi, nakon što čuju ili pročitaju kako je moguće postati svjestan unutar sna, upravo naredne noći dožive svoj prvi lucidan san. Pa, eto, ako već niste, možda je noć koja slijedi upravo savršena za jedno putovanje na mjesec ili, recimo…
No, odaberite sami.

OSTALI ČLANCI

Lucidno sanjanje

SAN ILI JAVA?

Lucidno sanjanje

Najčešće se to događa kada sanjamo da nam prijeti neka opasnost pa se shvativši “da je to samo san” brže bolje odlučimo probuditi. Ali, ako je to samo san, a mi smo ti koji sanjamo, zašto umjesto da se probudimo ne bismo odlučili nastaviti sanjati? Ovaj put - ono što želimo.

Blagodati lucidnog sanjanja

SNOVI

Blagodati lucidnog sanjanja

Ako ste se do iznemoglosti nelucidno borili sa frustrirajućim situacijama, vjerojatno ćete se osjećati umornijim nego ako ste u snu shvatili da je to san.

Sanjarica J

JAREBICA

Sanjarica J

Vidjeti jabuku - svadbeno slavlje. Vidjeti trulu jabuku - šteta. Jabuke na hrpi - putovat ćete s društvom. Stablo od jabuke - očekuje vas bolest ...

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se