Vijesti / Snovi

FANTAZIJE

Sanjarenje

Sanjarenje
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: THEGUARDIAN.COM

Wikipedia4.8.2015

Oblik budnog stanja pri kojem se gubi svijest o izvanjskom svijetu. Događa se najčešće onda kada je situacija u vanjskom svijetu dosadna i bez promjena.

Uz noćni san često doživljavamo i sanjarenje. Jedan od definicija sanjarenja kaže da je to oblik pažnje usmjerene na primarne psihičke ili mentalne zadaće koje smo dobili ili na predmete koje izravno gledamo i slušamo, a namjeran na nadolazeće epizode osobnih potreba potaknutih unutarnjim podražajima.

Sanjarenje je, dakle, jedan oblik budnog stanja. Tokom sanjarenja mi gubimo svijest o izvanjskom svijetu. Sanjarenja se obično događaju onda kada je situacija u vanjskom svijetu dosadna i bez promjena. Svi se slažu da sanjarenje ima ulogu u pripremi za buduće djelovanje (virtualno iskušavanje različitih životnih situacija).

Prema sadržaju postoje četiri vrste sanjarenja. Prva je samooptužujuće (što bi bilo da sam to uradio ili rekao, a ne ovo?). Druga vrsta je dobro kontrolirano i osmišljavajuće sanjarenje (planiranje). Treća vrsta sanjarenja je autističko (materijal povezan sa noćnim snom probija se i uznemirava svijest). Četvrta i ujedno zadnja vrsta je neurotično mjesečarenje (fantazije).

OSTALI ČLANCI

Savjeti za lucidno sanjanje

SNOVI

Savjeti za lucidno sanjanje

Koliko često se upitate: “Jeli ovo san?” Jeste li baš potpuno, sto posto uvjereni kako upravo sada ne sanjate ekran i retke koje čitate? Ako si nikada ne postavljate to pitanje...

Lucidno sanjanje

SAN ILI JAVA?

Lucidno sanjanje

Najčešće se to događa kada sanjamo da nam prijeti neka opasnost pa se shvativši “da je to samo san” brže bolje odlučimo probuditi. Ali, ako je to samo san, a mi smo ti koji sanjamo, zašto umjesto da se probudimo ne bismo odlučili nastaviti sanjati? Ovaj put - ono što želimo.

Blagodati lucidnog sanjanja

SNOVI

Blagodati lucidnog sanjanja

Ako ste se do iznemoglosti nelucidno borili sa frustrirajućim situacijama, vjerojatno ćete se osjećati umornijim nego ako ste u snu shvatili da je to san.

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se