Vijesti / Grah i Kava

CRNA KAO ĐAVO

Slatka kao ljubav

Slatka kao ljubav
Podijeli
FacebookGoogle plusLinkedInStumbleuponTwitter

FOTOGRAFIJA: 7-THEMES.COM

Ocultu25.8.2015

Uz njen miris kovale su se zavjere, pravljene spletke, dizani ustanci i gušene pobune. Za nju su se otimali kraljevi i velikodostojnici, otpočinjali ratovi, padale...

Tako su spojili dva zadovoljstva: kafu kao svojevrsni uzitak i prastaro čovjekovo nastojanje da bar malo otškrine vrata budućnosti (sudbine) kako bi saznao što ga očekuje! Ipak, gledanje u šoljicu za kafu nema dugu tradiciju. Od onog dana, prije nešto više od hiljadu godina, kada je u Etiopiji ili Jemenu otkrivena »quahva«, što na arapskom znaci »uzbuđujuća«, na svom neobičnom putovanju po svijetu, do današnjih dana kafa je oduševljavala pjesnike, uzbuđivala ljude željne ezoteričnih iskustava.

Uz njen miris kovale su se zavjere, pravljene spletke, dizani ustanci i gušene pobune. Za nju su se otimali kraljevi i velikodostojnici, otpočinjali ratovi, padale vlade, a države zapadale u teške ekonomske krize.

»Quahva« je na tom dugom i zanimljivom putu postala ono sto je danas - kahva, kava, kafa, coffe, kaffe, kafe,... “Kafa je” - zapisao je Taljeran – “crna kao đavo, vrela kao pakao, čista kao anđeo i slatka kao ljubav!..”

OSTALI ČLANCI

Tumačenje kave L - P

PIŠTOLJ

Tumačenje kave L - P

Ako u kavi vidite lastavicu, nije dobro što prebrzo presuđujete i donosite važne odluke. Moguce iznenadno putovanje sa sretnim ishodom. U narednim danima budite oprezni i izbjegavajte dnošenje prebrzih odluka.

Tumačenje kave R - S

REPTIL

Tumačenje kave R - S

Riba: Sad je prilika da uživate u svojim uspjesima. Afirmacija, sreća i uspjeh u svakom pogledu. Uspjesi na emotivnom planu. Pogodan period za nove projekte.

Tumačenje kave G -K

PASIVNI

Tumačenje kave G -K

Jaje: Povoljan znak, znak napretka. Nagovještava period koji ce donijeti uspjeh u svakom pogledu. Vrijeme je da se bavite novim projektima. Vaše zamisli, mogle bi ...

STARIJI ČLANCI

NAJNOVIJA AŽURIRANJA FORUMA

POPULARNI ČLANCI

Registrujte se